Slingelandse Plassen logo wit

De Slingelandse Plassen

In alle seizoenen een plek om van te genieten

Welkom bij natuur- en recreatiegebied Slingelandse Plassen in Goudriaan. Op onze website en natuurlijk in de Slingelandse Plassen zelf.

Voor iedereen de moeite waard

Het natuur- en recreatiegebied is voor iedereen de moeite waard. Voor de inwoners van Molenlanden en wijde omgeving. Je kunt er in alle seizoenen heerlijk wandelen en in alle rust van de natuur genieten. Op veel plaatsen is de waterkant het domein van vissers. En in de zomer is de zwemplas een fijne plek voor waterrecreatie en speelse activiteiten op het zandstrand.

Van mountainbiken tot voedselbos

De Slingelandse Plassen nodigen uit tot nieuwe ideeën en plannen. Afgelopen winter is een wielerparcours voor mountainbikers aangelegd. In het hart van het natuur- en recreatiegebied is het Polderbos in ontwikkeling. De eerste bomen en struiken voor het voedselbos zijn geplant en begin 2023 gaan de eerste bomen voor het herinneringsbos de grond in. Het educatie-eiland in het Polderbos is een uitdagende plek voor scholieren om al doende de natuur te ontdekken.

Onderhoud door vrijwilligers

Een grote groep vrijwilligers zet zich in om de Slingelandse Plassen mooi te maken en te houden. Bijvoorbeeld door in de wintermaanden bomen en struiken te snoeien. Door te helpen bij de aanleg van het voedselbos of in de zomer ander onderhoud te doen.

rietveld slingelandse plassen

Contact opnemen

Heeft u vragen? U kunt contact met ons opnemen via info@slingelandseplassen.nl.

vogel slingelandse plassen goudriaan

Help mee de Slingelandse Plassen mooi en schoon te houden

Ook u kunt meehelpen om de Slingelandse Plassen mooi en schoon te houden.

 

  • U bent deze winter welkom op de zaterdagen 14 januari, 11 februari en 11 maart. U kunt meedoen met een groep vrijwilligers en bomen en struiken snoeien. We beginnen om 08.30 uur en gaan door tot een uur of drie ’s middags. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Ook is er genoeg gereedschap voorhanden. U hoeft zich niet aan te melden. Voor meer informatie: Albert Boogert, tel. 06 – 15 62 54 93.
  • Elke eerste zaterdag van de maand bent u welkom om onderhoud te doen in het Polderbos. We gaan dan van 09.30 tot 12.00 uur aan de slag. Voor meer informatie: Piet Witzier, tel. 06 – 57 30 18 04.

Agenda

Eerste wedstrijd voor mountainbikers

18/02/2023

Zaterdag 18 februari is de eerste wedstrijd voor mountainbikers gehouden op het nieuw aangelegde parcours.

Samenwerking in stichting Natuur- en recreatiegebied Slingelandse Plassen

Binnen de stichting Natuur- en Recreatiegebied Slingelandse Plassen werken de volgende organisaties samen:

 

  • Hengelsportverenigingen De Alver en De Graafstroom
  • Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard
  • Het Polderbos
  • De Wildbeheereenheid Alblasserwaard-Oost
  • Het Wielercomité Ottoland

Eerste herinneringsboom in Slingelandse Plassen

Met het planten van een Juglans regia (walnoot) is zaterdag het herinneringsbos in de Slingelandse Plassen in Goudriaan officieel van start gegaan. De walnoot werd geplant door nabestaanden van Piet Damsteeg, die begin vorig jaar overleed. De Ottolander was jarenlang een fervent sportvisser en bracht veel tijd door langs de oevers van de Slingelandse Plassen. Én hij was een liefhebber van walnoten. ‘Hiermee is de cirkel rond’, zei Piets vrouw Ada bij het planten van de boom.

Van hoogstampeer tot moeraseik
Zaterdag werd een hoogstampeer geplant om de aanleg van de nieuwe wielerbaan op de Slingelandse Plassen te markeren. Het bestuur van de stichting Natuur- en recreatiegebied Slingelandse Plassen plantte een moeraseik en het bestuur van stichting Het Polderbos een hoogstamappel. Amarantha Uitvaartzorg, de initiatiefnemer van het herinneringsbos, plantte een appelboom ter viering van het vijfjarig bestaan.

Jaarlijkse plantdag in november
Het herinneringsbos is een onderdeel van het Polderbos. Het is de bedoeling om voortaan jaarlijks op de tweede zaterdag van november een plantdag voor herinneringsbomen te organiseren. Het gaat breder dan de herinnering aan een overleden dierbare. Ook voor andere mijlpalen, zoals de geboorte van een kind of de viering van een (huwelijks-)jubileum kan een boom worden geplant. Voor meer informatie: info@slingelandseplassen.nl.