Terugblik Winter­natuur­werkdagen 2024

17 mei 2024

Vandaag was ik op de Slingelandse Plassen aan het werk, toen ik werd aangesproken door een mevrouw die aan het wandelen was. Zij vroeg mij: “Bent u een vrijwilliger?” Ik antwoordde met, “zo zou je het kunnen noemen ja.” Ze zei: “Ik moet jullie een compliment geven met wat jullie met elkaar hier allemaal al hebben gedaan. De laatste jaren kun je zien dat het onderhoud voor dit gebied enorm is toegenomen. De Gemeente mag blij zijn met jullie.” En daarna vervolgde zij haar weg. Denkend aan deze complimenten keek ik haar even na en ging weer verder met waar ik gebleven was.

Tijdens mijn werkzaamheden dacht ik aan wat we op de laatste drie natuurwerkdagen met alle vrijwilligers hebben gedaan. Veel omgewaaide bomen zijn opgeruimd, het opschot rond de elzen op de parkeerplaats en het pad richting het voedselbos zijn weer gesnoeid. Het wilgensnoeihout is van de kaaien verzameld om straks de nieuwe schoeiingen mee op te vullen. De laatste dag hebben we met elkaar de drie abelen, die door de Gemeente waren gemerkt als gevaarlijk, omgezaagd. Door ouderdom rot de stam van binnen waardoor de boom zijn kracht verliest en een gevaar wordt voor bezoekers. Het was een dag van zagen, sjouwen, snipperen en opruimen. Maar wat heeft iedere vrijwilliger er een plezier in! En we zien ook steeds weer nieuwe mensen die hun steentje komen bijdragen!

Namens de Werkgroep Beheer Slingelandse Plassen, alle vrijwilligers héél héél hartelijk bedankt voor jullie inzet tijdens de afgelopen Natuurwerkdagen!

Voorzitter Aart de Jong
27-03-2024